Ψυχολόγοι: Ποιοι είναι, σε τι χρησιμεύουν!

Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τον τρόπο που λειτουργούμε και συμπεριφερόμαστε.

Η Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τον τρόπο που λειτουργούμε και συμπεριφερόμαστε. Μερικά από τα πεδία που μελετούν οι ψυχολόγοι είναι η σκέψη, η μάθηση, η γνώση, τα συναισθήματα, η προσωπικότητα και η αφύσικη συμπεριφορά. Για να τα μελετήσουν αυτά τα ζητήματα οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους όπως η  παρατήρηση, τα εργαστηριακά πειράματα, μελέτες περιπτώσεων, μελέτες μέσω παρατήρησης, και ερωτηματολόγια. Μερικές από τις ειδικότητες της ψυχολογίας είναι: η Κλινική Ψυχολογία, η Ψυχολογία της συμπεριφοράς, η Νευροψυχολογία, η Γνωσιακή Ψυχολογία, η κοινωνική Ψυχολογία, η Εξελικτική Ψυχολογία, η Ανθρωπιστική ψυχολογία, η Gestalt και η Πειραματική Ψυχολογία.

Οι Ψυχολόγοι μελετούν το ανθρώπινο μυαλό και την συμπεριφορά ανθρώπων και ζώων. Οι ερευνητές Ψυχολόγοι διερευνούν την φυσική, γνωστική, συναισθηματική πλευρά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι Ψυχολόγοι Υγείας παρέχουν φροντίδες όσον αφορά στην ψυχική υγεία στα νοσοκομεία, σχολεία ή στα ιδιωτικά γραφεία. Οι Ψυχολόγοι οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες, κυβερνητικά ή σε αφιλοκερδείς Οργανισμούς παρέχουν εκπαίδευση και έρευνα επικοινωνίας.

Όπως και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες οι ψυχολόγοι κάνουν υποθέσεις και συλλέγουν πληροφορίες για να πιστοποιήσουν την εγκυρότητα τους. Οι Ερευνητικές μέθοδοι ποικίλουν και εξαρτώνται από το εκάστοτε θέμα μελέτης. Συχνά συλλέγουν πληροφορίες διαμέσου ελεγχόμενων εργαστηριακών πειραμάτων π.χ έλεγχο προσωπικότητας, επιδόσεις, συμπεριφορές και τεστ νοημοσύνης. ¶λλες μέθοδοι περιλαμβάνουν την παρατήρηση, συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, κλινικές μελέτες και επισκοπήσεις.

Εφαρμόζουν τις  γνώσεις τους σε ένα ευρύ φάσμα επίπονων προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, διαχείρισης, εκπαίδευσης, νόμων και σπόρ. Συνήθως ειδικεύονται σε μια από τις πολλές ειδικότητες.

Οι Κλινικοί Ψυχολόγοι (οι οποίοι συνθέτουν την μεγαλύτερη των ειδικοτήτων) συνήθως εργάζονται σε Συμβουλευτικά Κέντρα, Νοσοκομεία Κλινικές ή ανεξάρτητα σε ιδιωτικά γραφεία (ατομικά ή με Ομάδα). Βοηθούν άτομα με προβλήματα τόσο στο διανοητικό όσο και στο συναισθηματικό τομέα, βοηθούν επίσης ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή μετά από σοβαρά χειρουργεία. Μέσα στο πεδίο αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνονται και η διαχείριση προσωπικής κρίσης όπως: διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου. Οι Κλινικοί συνήθως ξεκινούν παίρνοντας πληροφορίες από τον πελάτη /η ασθενή τους και δίνουν  διαγνωστικά τεστ. Αν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση,παρέχουν ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπείες σε άτομα ή οικογένειες, σχεδιάζουν  και δίνουν τεχνικές  τροποποίησης της συμπεριφοράς

Μερικοί συνεργάζονται με γιατρούς ενώ άλλοι εργάζονται σε Παν/μια. Στην Κλινική ειδικότητα συμπεριλαμβάνονται εξειδικεύσεις όπως: η Νευροψυχολογία (σχέσεις εγκεφάλου & συμπεριφοράς), Η Ψυχολογία της Υγείας (συμβουλευτική & προγράμματα υγείας, διαταραχές σίτισης, διακοπή καπνίσματος κ.ά) και η Γεροντοψυχολογία (ειδικά προβλήματα 3ης ηλικίας).

Οι Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνικές συμπεριλαμβανομένων και των συνεντεύξεων και των τεστ, συμβουλεύοντας τα άτομα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Εργάζονται σε νοσοκομεία, συμβουλευτικά κέντρα, και ιδιωτικά γραφεία.

Οι Σχολικοί Ψυχολόγοι εργάζονται σε δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια ή σε περιφερειακά νομαρχιακά ή δημοτικά γραφεία. Διαχειρίζονται μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Συνεργάζονται με δασκάλους, καθηγητές και το προσωπικό των σχολείων, προτείνοντας αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης μαθησιακών προβλημάτων σε μαθητές και γονείς. Βοηθούν χαρισματικά παιδιά να εξελίξουν τις δυνατότητες τους. Αξιολογούν ακαδημαϊκά προγράμματα μάθησης.

Κοινωνικοί Ψυχολόγοι εξετάζουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με άλλους και με  το κοινωνικό τους περιβάλλον. Εργάζονται σε οργανωμένες   σε έρευνες αγοράς, σχεδιασμό συστημάτων ή άλλα πεδία εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Προβάλλουν περιοχές μελέτης συμπεριλαμβανομένης και της συμπεριφορά ομάδων, ηγεσίας, στάσεων και αντίληψης.

Οι Βιομηχανικοί/Ψυχολόγοι επιχειρήσεων  εφαρμόζουν ψυχολογικές αρχές και έρευνες μεθόδων στο χώρο εργασίας στοχεύοντας να βελτιώσουν την παραγωγή και την ποιότητα στην εργασιακή ζωή. Επίσης  ασχολούνται στην έρευνα προβλημάτων management και marketing των επιχειρήσεων. Αναλύουν, εκπαιδεύουν, συμβουλεύουν με στόχο την αύξηση παραγωγικότητας. Συχνά λειτουργούν και ως σύμβουλοι επιχειρήσεων.

Οι Αναπτυξιακοί Ψυχολόγοι  μελετούν την φυσιολογική  γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη κατά την διάρκεια της ζωής. Μερικοί εξειδικεύονται στην συμπεριφορά της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας η στις αλλαγές που παρουσιάζονται κατά την ωριμότητα. Επίσης μελετούν  αναπτυξιακές δυσλειτουργίες και τις συνέπειες τους.

Ερευνητές Ψυχολόγοι Πειράματα ή ερευνητική εργασία συνήθως γίνονται στα Πανεπιστήμια ή σε Ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικά η Δημόσια, σε μη κερδοσκοπικούς ή κυβερνητικούς οργανισμούς. Μελετάται η διαδικασία συμπεριφοράς σε ανθρώπους και ζώα. Προεξέχουσα θέση στον τομέα της πειραματικής έρευνας  κατέχουν: τα κίνητρα, η σκέψη,  η προσοχή, η μάθηση και η μνήμη, η διαδικασία της αισθητηριακής αντίληψης, οι συνέπειες κατάχρησης ουσιών και οι γεννητικοί και νευρολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.