Δεν χρειάζομαι Ψυχολόγο δεν είμαι τρελός

Απλά, όταν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την αύξηση και την αποδοχή της θετικής αντίληψης για την παροχή συμβουλών, κάτι που θα συμβεί με οδηγεί σε αυτό το ερώτημα. Το Στίγμα της Θεραπείας: Δεν χρειάζομαι Ψυχολόγο δεν είμαι τρελός.

Το τελευταίο περιστατικό ήταν μια πρόσφατη συζήτηση που είχα σε μια τράπεζα. Βλέποντας τους λογαριασμούς μου ως Δρ Gionta, ο υπάλληλος της τράπεζας με ρώτησε: “Τι είδους γιατρός είσαι”; “Είμαι ψυχολόγος”, απάντησα. Στη συνέχεια ρώτησε: “κλινικός ψυχολόγος;” ναι, του είπα, “Πρέπει να έχετε να κάνετε με πολύ τρελούς ανθρώπους”. Οι φράσεις του με διασκέδασαν και με εξέπληξαν.

Αυτή η συζήτηση κάπως με εξέπληξε. Στη συνέχεια σκέφτηκα πώς να του απαντήσω χωρίς να προσθέσω κάτι παραπάνω στην ήδη ατυχή στερεότυπη άποψη του για το επάγγελμα. Είπα, πραγματικά, δουλεύω πιο συχνά με ανθρώπους που περνούν δύσκολες μεταβάσεις ζωής, όπως το διαζύγιο, προβλήματα υγείας, τη μετανάστευση, το εργασιακό άγχος και θέματα που αφορούν στην οικογένεια και στα παιδιά.

“Έχετε γραφείο;” ρώτησε. “στο Branford, CT, είπα.”

Σε αυτό το σημείο, άρχισε να μειώνει τη φωνή του και σαν να μισοψιθύρισε κάτι. Πιστεύω ότι προσπαθούσε ν ανακαλύψει πόσο χρεώνω.

Δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε αλλά με την άκρη του ματιού μου, παρατήρησα έναν άλλο ταμία της τράπεζας που μας κοίταγε γιατί είχε αρχίσει να του φαίνεται περίεργη η συνομιλία μας.

Το βρήκα πολύ διασκεδαστικό… σαν κάτι από μια κωμική σειρά. Τελικά ρώτησε, καθώς η τραπεζική συναλλαγή πλησίαζε στο τέλος, “Εχετε επαγγελματική κάρτα;” Του έδωσα την κάρτα μου, τον ευχαρίστησα για την βοήθεια του και έφυγα, διερωτώμενη που και πότε θα ήταν η επόμενη συνάντησή μου με “το στίγμα”.

Με τα χρόνια έχω ακούσει πολλά δημιουργικά ονόματα για θεραπεία, αρκετά αντανακλούν τα διάφορα στίγματα. Μερικά από τα αγαπημένα μου είναι αγυρτεία, ψυχική πλύση εγκεφάλου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το βασίλειο της θεραπείας ή της παροχής συμβουλών εξακολουθεί να παραμένει αρκετά μυστηριώδες για τους περισσότερους ανθρώπους, κάτι σαν ένα μαγικό κόλπο. Τι συμβαίνει πραγματικά σε εκείνο το δωμάτιο (του ψυχολόγου); Τι κάνουν; Θα εξακολουθώ να είμαι ο ίδιος όταν θα φύγω από εκεί. Αν πάω σε ένα θεραπευτή, αυτό σημαίνει ότι είμαι τρελός, αδύναμος ή αποτυχημένος; Τι θα σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Τι γίνεται αν κάποιος γνωστός με δει να βγαίνω από αυτό το γραφείο;

Οι ανησυχίες αυτές είναι εντελώς φυσιολογικές, δεδομένης της κοινωνικό-πολιτιστικής μας κατάστασης. Δυστυχώς αποτέλεσμα είναι, πολλοί άνθρωποι να μην επιδιώξουν να έχουν την παροχή συμβούλων, αλλά να βιώνουν σημαντική συναισθηματική, σωματική ή ψυχική οδύνη.

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κινούν τις διαδικασίες για να δουν ψυχολόγο δεν έχουν μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Έχουν σοβαρές προκλήσεις της ζωής ή περνάνε δύσκολες μεταβάσεις που μπορεί να φορολογείται η τρέχουσα ικανότητα τους να ανταπεξέλθουν σε αυτές. Αυτό, με τη σειρά του μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ευημερία τούς και την ικανότητα τους να λειτούργει τόσο καλά όσο θα ήθελαν. Παραδείγματα σοβαρών προκλήσεων της ζωής μπορεί να σχετίζονται με την εργασία άγχους: με θέματα εργασίας :οικονομικά προβλήματα, θέματα υγείας ή μια πρόσφατη κακή διάγνωση της υγείας; Με την οικογένεια ή με την σύγκρουση γονέα/παιδιού. Με την πολιτιστική προσαρμογή και ακαδημαϊκά θέματα.

Παραδείγματα δύσκολα στον δρόμο της ζωής μπορεί να είναι ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή κάποιου φίλου, η λήξη μιας ρομαντικής σχέσης ή φιλίας. Οι αλλαγές στης οικογένεια /ζευγάρι που σχετίζονται με την έλευση ενός παιδιού, γάμος ή διαζύγιο θέματα φροντίδας για τους αγαπημένους λόγω ασθένειας ή αναπηρίας και τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τις επιλογές της ζωής μας.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποφασίζουν να πάνε στην παροχή συμβουλών. Έτσι, εάν πρόκειται μιας ή περισσοτέρων από αυτές προσκλήσεις, σκεφτείτε ταυτόχρονα, δεν είστε μόνοι. Τα αποτελέσματα είναι συχνά συσωρευτικά και γενικά αναφέρονται ως <<καραμπόλα>> του άγχους. Η Συμβουλευτική κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη για την παροχή υποστήριξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων της ζωής. Τελικά, είναι μια ανεκτίμητη επένδυση στη συναισθηματική, σωματική και ψυχική υγεία σας, είναι μια πράξη θάρρους και όχι αδυναμία, και ένα δώρο σε όλους εκείνους που αγγίζετε την ζωή τους.